Ögon- och synproblem

Det här är ett intressant område som det inte talas så mycket om: vår livsstil och kost påverkar i hög grad våra ögon och vår syn. Grå starr, grön starr och gula fläcken-sjukdom är vanliga bland äldre människor men jag går inte in närmare på dem. Har man fått dessa sjukdomar så ska man vända sig till sjukvården.

 

Det man kan göra själv för att bevara synen och förebygga/skjuta upp ögonproblem är däremot en hel del. Det är inte nödvändigt att skaffa glasögon så fort du märker att din syn försämras.

 

Ögonen och synen speglar mycket tydligt vårt allmäntillstånd i kroppen. Visst finns det en ärftlighet för vissa synfel också. Naturfolk sägs inte behöva glasögon när de blir äldre. Som yngre har du oftast bra syn hur du än lever men detta går inte när du blir äldre.

 

Ögonen hänger starkt i hop med leverns hälsotillstånd. Är levern överbelastad med att rensa ut gifter så försämras också synen. Kanske har du märkt att du ser sämre vissa dagar och bättre vissa? Synen är inte statisk utan påverkbar. Har du en infektion i kroppen kan det försämra din syn, likadant om du sovit för lite.



Förbättra synen/stärka ögonen

Ett stort problem för våra ögon är stirrandet på samma avstånd som när vi läser eller sitter vid datorn. Detta tröttar ögonen oerhört. Försök tänk på att ta pauser, och under väntetid vid datorn kan du titta ut genom fönstret eller på något bakom datorn, så att man byter synavstånd..

Ögongymnastik är bra. Det finns böcker om detta - sök på nätet. En enkel övning är att växla mellan att titta på något på närmare håll och sedan titta på något längre bort. Att vila ögoen med handflatorna för ögonen så att det blir helt svart är bra och att massera/trycka runt ögonen.

Att titta på ett levande ljus är ett tips som stärker ögonen som kommer från ayurveda.

Man vet också att olika antioxidanter har stor betydelse för ögonens hälsa och ska även kunna förebygga ögonsjukdomar. Blåbär är nog det mest kända som med sina antocyaniner anses kunna förbättra mörkerseende och synskärpa. Mer nyttig mat för ögonen är bladgrönsaker som spenat, gula och oranga grönsaker som morot, majs, men även äggula, tomat, jordgubbar. Äter man mycket av färgstarka bär och grönsaker så får man i sig ett stort spektra av antioxidanter som är bra för ögonen.

Enligt ayurveda ska ghi (klarnat smör) vara bra för ögonen. Överskott av pitta kan ge ögonproblem och att balansera pitta är därför bra. Trifala som renar och balanserar matsmältningen och mag-tarmkanalen är även bra för ögonen och synen. Ranjaka är ett ayurvediskt kosttillskott av kryddor och örter som renar levern och balanserar pitta i levern.

Det som däremot inte är bra är raffinerat socker. Att diabetiker ofta får problem med synen med tiden är välkänt. Blodsocker som åker upp och ner är en påfrestning för kärlen och därmed ögonen. Exakt hur blodsockret påverkar synen hos människor som inte har diabetes vet jag inte, men flera personer säger att de ser sämre när de äter socker. Vitt socker är en belastning för levern om det är det som är orsaken?

Det finns också speciella ögonträningsglasögon som tränar synen genom att de istället har små, små håll i stället för glas som man ser igenom. De används en liten stund om dagen och ersätter inte vanliga glasögon, men man ser faktiskt mycket bättre av dem om man har synproblem.

Ja, det finns alltså en hel del du kan tänka på att göra om du vil slippa glasögon som första-hands-alternativ.

Även hästar kan få ögonproblem