Muskel- och ledvärk

Det finns flera sorters värk som sätter sig i muskler och leder. Värk på grund av överansträngning, inflammatorisk värk som reumatisk värk och fibromyalgi är några

exempel.

 

Jag går inte in på de skolmedicinska definitionerna på olika sorters värk. Ännu idag har man heller inte hela bilden av vad som orsakar t ex fibromyalgi och reumatism.

 

Ayurveda tycker jag ger en bättre förståelse för hur värk uppstår och hur man kan behandla utifrån vad för slags värk det handlar om.

 

Den vatarelaterade värken kommer sig av ett vataöverskott i kroppen, som kan uppstå av för mycket kyla, blåst, drag, vatahöjande mat (torr, kall, rå mat), överansträngning, stress under längre perioder med flera orsaker. Vatavärk kännetecknas av att den ofta flyttar sig runt i kroppen och kan sitta på olika ställen olika dagar. Fibromyalgi kan vara en sådan typ av värk. Värk överlag är ofta tecken på ett vataöverskott.

 

Vatavärk som pågått en längre tid har troligen också byggts upp under en längre tid och det kan finnas en ansamling av slaggprodukter i kroppen – ama – som satt sig i muskler och leder. Ama bildas först och främst när matsmältningen inte fungerar optimalt. När man äter för mycket och överbelastar mage och tarm, stress vid måltider och olämplig mat gör att ama kan bildas. Pågår detta en längre tid så blir matsmältningskanalen överhopad med ama och ama flyttar sig till sist ut i kroppen. Ama har en tendens att sätta sig i kroppens svaga punkter och det kan vara lederna hos en vataperson eller musklerna hos en kaphaperson.

 

Har man inflammation i muskler eller leder så är ofta ett pittaöverskott inblandat. Inflammation kännetecknas av rodnad och värme, vilka är typiska egenskaper för pitta. Ett vataöverskott kan ligga i botten plus ama. Kroppen reagerar med att vilja ”bränna” upp ama och en inflammation uppstår. Inflammation kan förstås också uppstå vid en skada och är då en naturlig reaktion i kroppen utan att ama finns där.


Behandling enligt ayurveda

Kortvariga besvär som orsakats av kyla, drag och överansträngning eller liknande klaras av med vatabalanserande åtgärder: vila, värme, äta ingefära och gurkmeja, omslag med värmande örter, massage med värmande oljor. Är musklerna och lederna stela kan försiktig strechting och yoga vara till nytta.

 

Vid långvariga besvär när ama är inblandad där måste kroppen få möjlighet att göra sig av med ama. Det gäller att få ordning på matsmältning och vidta olika renande åtgärder som speciell diet för en period. Örtdrycker och ayurvediska kosttillskott som hjälper till att rena kroppen kan vara lämpligt.

 

När muskler och leder är inflammerade gäller att både dämpa ner inflammationen med svalkande örter t ex i form av omslag, men även att ta itu med för mycket ama i kroppen. Renande teer, kryddor och kosttillskott som guggul kan användas förutom en pittabalanserande kost.

Vid en hälsokonsultation försöker man få hela bilden av människan och dennes aktuella situation så att varje person får individuellt anpassade råd.