Migrän - huvudvärk

Migrän och huvudvärk är en svårt handikappande sjukdom det vet jag av egen erfarenhet. Det är en komplex sjukdom där det inte finns en enkel lösning som hjälper alla. Det jag vill förmedla är att man kan bli så bra att migränen inte upplevs som ett större problem längre, men det krävs lite detektivarbete för att hita vad som hjälper.

 

Migrän är en pulserande huvudvärk som ofta sitter i ena halvan av huvudet eller bakom ena ögat. Den kan förvärras när man anstränger sig och man blir ofta ljud- och ljuskänslig. Vanligt är att migrän leder till illamående och kräkningar. Migrän kan vara allt från mild till svår och har man en mild variant kan man vara osäker på om det är migrän. Men är det så att man har återkommande huvudvärk så kan man misstänka en mild form av migrän.

"Vanlig" huvudvärk är ofta spänningshuvudvärk och där finns inte den pulserande smärtan. Smärtan känns mer som ett tryck runt huvudet och det är de små musklerna som finns runt skallen som är spända. Ofta har man spända muskler även i nacke, axlar och skuldror. Smärtan förvärras inte av ljus, ljud eller ansträngning.

Behandlingarna för migrän och spänningshuvudvärk blir därför lite olika. Det kan också vara så att man lider av både migrän och spänningshuvudvärk samtidigt. Spänningshuvudvärk kan trigga igång migränanfall om du har benägenhet att få migrän och tvärtom kan migrän ge spänningshuvudvärk pga att smärtan gör att man spänner sig.

Migrän är ofta ärftligt men det betyder inte att man inte kan bli bättre eller bra från sin migrän. Det är benägenheten att få migrän man ärver.

Jag har själv lidit av migrän men lyckats bli så bra så att även om den inte är helt borta är anfallen lindrigare utan illamående och kommer sällan.

Orsaker till migrän

Den medicinska förklaringen till varför migrän uppstår är inte helt klar, men man vet att hjärnans blodkärl och nervceller är inblandade.

 

Enligt ayurveda är det ofta en vatahöjning (luft och rymdelementet) och en pittahöjning (eldelementet) som ger migrän. Nervsystemet är knutet till vatadoshan och den bultande, pulserande huvudvärken är typiska för pittahöjning.

 

Det som ökar vata är exempelvis stress, sömnbrist, oregelbundna vanor och måltider, uttorkning. Pitta ökas av stress, för mycket arbete, för lite vila, hetta och för mycket sol, mat och dryck med mycket socker samt oljig och starkt kryddad mat.

 

Andra orsaker kan vara: blodsockersvängningar, känslighet för viss mat och dryck, hormonella förändringar, matsmältningsproblem, hård fysisk ansträngning, för mycket slaggprodukter i kroppen som gett överbelastade njurar och lever.

Behandling

I varje enskilt fall får man gå igenom vad orsaken kan vara. Det är bra att föra migrändagbok, att notera vad man ätit eller gjort, för att hitta vad som utlöser migrän. Svår migrän får man behandla med läkemedel men samtidigt ta itu med en alternativ behandling för att på sikt dämpa och minska antalet anfall. Att ständigt äta medicin för att klara migränanfallen är inte bra utan kan leda till en ond cirkel som i värsta fall gör anfallen fler och svårare.

 

I övrigt gäller att balansera vata och pitta, d.v.s. minska överskott av dessa.

 

Andra åtgärder är att stärka matsmältningen med bittra örter, göra en reningskur genom att använda utrensande örter, undvika mat som kan utlösa migrän som t ex rödvin och mörk choklad. Ät en GI-kost med långsamma kolhydrater för att hålla ett jämnt blodsocker. Undvik all sockrad mat och dryck och allt som innehåller siktat vetemjöl.

 

Vissa kosttillskott kan lindra som magnesium och B-vitaminer.

 

Sammantaget gäller att minska på allt som man misstänker kan orsaka migrän så att migräntröskeln höjs. Därefter först rena kroppen om det behövs och sedan stärka den så att kroppen blir tålig och klarar mer påfrestningar utan att reagera med migrän. Efter en sådan genomgången kur kan du upptäcka att du tål mer än du gjorde innan utan att få migrän.

 

När det gäller spänningshuvudvärk så gäller ofta att balansera vata och pitta även här eftersom de är förhöjda. Kosten kanske inte spelar så stor roll här som vid migrän men kan behöva ses över. Det är bra med avslappning och att få en mild massage- eller kroppsterapi. Svårare fall kan behandlas med akupunktur. Att göra speciella yogaövningar för rygg, nacke och hals är jättebra och att stretcha stela och spända muskler är ett måste. Försök att vila ögonen och undvik att överanstränga dem. Att vara i mer fysisk rörelse motverkar också muskelspänningar.

 

Känner du början till huvudvärk eller migrän kan du prova att dricka te på lavendel eller kamomill. Båda är avslappnande.

Har du haft långvariga besvär är en kur med guggul-preparat mycket renande och balanserande. Man kan också använda örter som hjälper levern eftersom den ofta är inblandad vid långsvarga migränproblem - inte minst om man ätit starka medicner mot migrän.

 

En bra bok om migrän är Migrän av Carol A Foster.