Mag- och tarmproblem

Frisk och väl fungerande mage och tarm är grunden för god hälsa. Det är inte så konstigt eftersom hela vårt näringsupptag hänger på om mage och tarm är i ordning - man blir inte bättre än det man äter och SMÄLTER att inte förglömma.

Ayurveda menar att de flesta sjukdomar har sitt ursprung i mage och tarm. Får du en obalans där och inte åtgärdar den så är risken stor att med tiden får det följdverkningar ute i kroppen. Har du exempelvis brist på matsmältningsvätskor som enzymer och saltsyra så kommer inte kroppen kunna bryta ner maten på rätt sätt och ta upp näringen ur den. Det bildas slaggprodukter av den osmälta maten som kroppen måste göra sig av med och samtidigt får du brist på mineraler och andra näringsämnen,

Obalanserna uppstår i matsmältningskanalen och sprids sedan ut i kroppen. Vid läkning går det motsatt väg - från kroppens periferi in i mag- och tarmsystemet och väl där kan kroppen eliminera och göra sig av med störningen.Traditionella ayurvediska läkemetoder innefattar därör både laxerning och framkallande av kräkningar som ett sätt att hjälpa kroppen att rena sig, men dessa metoder används inte i Sverige.

När man försöker återställa obalanser som gått djupare är det inte ovanligt att man kan känna av magen i någon form som förstoppning eller diarré. Det kan vara bra att komma i håg så att man inte börjar behandla detta som en ny obalans.


Förstoppning

är ottast ett vataöverskott. Förstoppning och tröghet i tarmen kan bero på att tarmen är uttorkad och även lider brist på näring. Även fiberbrist uppstår om man äter mycket raffinerad mat utan näringsämnen som vetemjöl och socker. Men det räcker inte med att tillföra fibrer - för en typisk vataförstoppning så kan det rentav bli värre och göra tarmen ännu torrare. Bättre är att blötlägga linfrö i rikligt med vatten och dricka vattnet och äta linfröna. Du kan också se till att du får i dig en bra kallpressad olja, som olivolja, dessutom se till att dricka tillräckligt.under hela dagen. Börja gärna dagen med ett stort glas varmt vatten, ev med lite olja eller ghi (renat smör) i. Ändra också kosten till mer färsk frukt och grönsaker, som ger både fibrer och bra näring. Torkad frukt ska blötläggas innan du äter den.

Det kan också vara bra att undvika torr mat som knäckebröd och riskakor. Mjukt fullkornsbröd med hela korn i är bättre.


IBS/ Irriterad tarm

Problem och obehag av tarmen verkar många lida av idag. på olika sätt. Ballongmage, mage som sväller när man äter, omväxlande förstoppning och diarré, magsmärtor - symptomen kan vara många.

Återigen så är det ett resultat av vår livsstil/kost/matvanor som inte är förenlig med våra biologiska kroppar. Med ayurvedas syn finns oftast ett vataöverskott i bakgrunden och när det fått härja en tid kan även pitta öka och ge inflammationer i tarmen. Även infektioner och antibiotikakurer kan ultösa tarmbesvären.

Först bör man försöka att undvika den mat eller dryck som misstänks orsaka eller förvärra  besvären. En uppretad tarm kan för en tid må bra av både mjölkfri och glutenfri kost. Te, både grönt och svart, rooibos (rött te) och kaffe, men även choklad/kakao  kan också påverka en känslig mage. Sockerfria tuggummi och tabletter ska undvikas helt och hållet, eftersom de olika syntetiska sockerarterna är ökända för att orsaka tarmproblem. Sedan är det individuellt vad varje människa reagerar på.

Även sötsaker, söt drycker eller mat med mýcket socker ska undvikas, det jäser lätt i tarmen. Man kan behöva minska på frukt ett tag, eller inte äta den sötaste frukten som vindruvor och banan. Bär är bättre att äta i så fall. Juice är koncentrerat socker och kan vara bra att låta bli.

Bröd med raffinerat vetemjöl, både matbröd och kaffebröd ska inte ätas alls. Även mjölmat som t ex pannkakor och pasta, där vetemjöl ingår är olämplig. Vetemjöl fungerar som klister i tarmarna och många blir bättre bara av att utesluta det.

Vad är då bra att äta? Grönsaker i olika former, helst kokta i början - prova dig fram. Ris som basmati eller fullkorn är skonsamt, röda linser eller fisk tilll huvudmål. Till frukost kan du äta bovetegröt, majsgröt eller havregrynsgröt om du tål det. Soja- eller rismjölk till. Glutenfritt bröd eller rågbröd som är osötat.

Drick gärna flera koppar av kamonillte under dagen, du kan växla med te på fänkålsfrö och anisfrö också. Blötlagda linfrö och aloe vera-juice är också tarmläkande.

Kosttilskott med enzymer och probiotika (goda tarmbakterier) kan man prova om det inte räcker med koständringar. Trifala - ayurvediskt kosttilskott - är väldigt bra vid mag-tarmbesvär.

Att äta i lugn och ro, äta långsamt och tugga ordentligt (det är lätt att ha fått en vana att äta snabbt utan man märker det), att inte läsa eller se på TV, mobil eller annat när man äter - det är sådant vi får tänka på.

Håll dig till en enkel matlagning med inte för många olika ingredienser samtidigt och variera inte maten för mycket utan ät ungefär samma under en period för att ge tarmen en chans att läka.

 

Att försöka undvika stress, och prioritera vila och sömn återställer både vata- och pittaobalanser.

När du blivit av med dina besvär kan du försiktigt testa ny mat, vissa saker kan gå att äta då och då men inte varje dag.

 Magkatarr

Magkatarr - irritation eller inflammation i magslemhinnan är till sin karaktär ett pittaöverskott - liksom alla irritationer och inflammationer är. Magslemhinnan skyddas av ett slemskikt - som hör till kaphas område i kroppen - men vid stress, olämplig mat, infektioner m m så kan detta slemskikt skadas och man känner sveda och obehag. Många tror de har för mycket magsyra och köper Losec eller liknande (skit) på apoteket. Detta gör antagligen inte saken mer än tillfälligt bättre. Sedan kan de inte sluta med magsyrehämmaren för då kommer obehagen tillbaka.

För att komma till rätta med magkatarr är nr ett att anpassa kosten och sedan tillföra örter som lenar och läker. Du bör äta en pittanapassad kost som innebär undvika starka kryddor som chili, peppar, senap, vitlök och rå gul lök. Istället använder du örtkryddor som timjan, oregano, mejram m fl. Drick te på kamomill, lakritsrot, pepparmynta, fänkål mellan måltiderna upp till 3-4 ggr om dagen..

Stekt, oljig och friterad mat är inte bra vid pittaöverskott. Gör soppor, grytor och gratänger istället. Till frukost kan du äta fullkornsmannagrynsgröt gärna gjord av dinkel, eller majsgröt av polentagryn. Även bovetegröt är bra. Man kan blanda i blötlagda linfrön för ännu mer lenande effekt. Gröt kan även ätas som kvällsmål -. inget är mer skonande än gröt vid magkatarr. Gröt är både saftigt och tungt - typiska kaphaegenkaper och därför bra när man ska återställa slemskiktet i magen.