Gå ner i vikt del 3

Sista delen i viktföljetongen. Vilken mat är då lämplig att äta när man vill bli av med övervikt? Det beror lite på vad som är orsaken till att du gått upp i vikt, men vanligast är ett överskott av kapha, det tunga, kalla, jordiga elementet, Motsatsen som också balanserar kapha och minskar överskott är lätt, varm och torr mat. Mat du ska undvika är mat med söt, salt och sur smak, varav det söta är viktigast att låta bli.  Exempel på frukt och bär som kan ätas är lingon, blåbär, tranbär, grapefrukt, äpple. Alla grönsaker går bra. Bland mjöl och spannmål är korn, quinoa, hirs och bovete bäst. Dra helst ner på kött och ät vegetariskt. Även mejeriprodukter (både tunga och kalla) är bra att minska, lättmjölk och mager kvarg är bättre alternativ, även rislmjölk och sojamjölk.  Alla kryddor är bra men särskilt de värmande och starka som vitlök. senap, olika sorters peppar, ingefära, kardemumma, kanel, spiskummin, curryblandningar m fl.

Mellan måltiderna är det bra att dricka varmt, gärna vatten som fått koka 5-10 min, då får det en ännu mer renanade effekt i kroppen.
Du kan även läsa mer på sidan om övervikt.

Etiketter: kost kapha vikt övervikt

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln