Det livsfarliga sockret

Innehåller endast naturligt socker Innehåller endast naturligt socker

Så här efter jul är det lämpligt att ta upp vad sockret gör med våra kroppar. Vi i Svergie äter i dag ca 60 kg socker inklusive glukos- och fruktossirap per person och år. Det blir alltså mer än ett kg av socker i någon form i veckan,

Frukossirap och glukossirap finns ofta som ingrediens i bland annat godis, glass, bilig saft och sylt. Dessa sirapssorter påverkar blodsockret ännu högre grad än vanligt socker.

 

Jag har läst en mycket bra bok "Ett sötare blod" av Ann Fernholm. Den skada som ett för högt blodsocker kan ställa till med är mycket stor.Listan följer här:

  • Diabetes 2 (åldersdiabetes)
  • Fetma
  • Hjärt- och kärlsjukdomar, ohälsosamma blodfetter
  • Demens
  • Bidrar till att cancer kan utvecklas lättare då tumörceller kräver mer socker än friska celler
  • Karies
  • Kroppen blir stelare när sockermolekyler fastnar i kroppens bindväv. Sockret sätter sig på kollagen, ett protein som bygger bindväven. Det leder till att kollagenet mister sin elasticitet och kroppen blir stelare.
  • Högt blodscoker bidrar till inflammationer på olika ställen i kroppen

Fakta är hämtat ur boken "Ett sötare blod" och från hemsidan  http://ettsotareblod.se/.

Nu är det så att inte enbart socker ger högt blodsocker utan även snabbt nerbrytbar stärkelse som i finmalet mjöl, som vetemjöl,och rågsikt och bröd utan hela sädeskorn är lika förödande.

 

Både socker, mjöl och stärkelse är något av fundamenten i den industriella färdigmaten och i processade livsmedel och svår att undvika om man vill äta sådan mat.

 

Fruktyoghurt och drickyoghurt som marknadsförs som hälsosamma alternativ innehåller mycket socker - 8-10% - på en liter blir det 80-100 gram socker (en deciliter är ca 100 g). Ett tag sänkte man sockerhalten i fruktyoghurt när sockerdebatten härjade för några år sedan. Men nu har man höjt den igen. Det sålde tydligen inte lika bra med mindre socker eller?

Frukostflingor är ett känt exempel men även musli kan innehålla mycket socker som är tillsatt till bland annat den torkade frukten eller i de flingor som ingår. Läste häromdagen på ett muslipaket med blåbär/hallon att det är torkad bärpure med tillsatt socker - inga riktiga bär alltså!

 

Ja det gäller att ha falkögon och läsa på innehållsdeklarationerna eller bara köpa rena råvaror för att slippa denna gräsliga sockrade sörja som livsmedelsindustrin vill pracka på oss.

 

För att snacka lite ayúrveda: den här typen av mat med mycket mjöl. socker och stärkelse är kaphahöjande och dessuom ama-bildande - slaggbildande. Vill du ha en ren, frisk kropp i balans - gör allt för att undvika den!

 

 

Etiketter: kost kapha ohälsa

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln