Nässlans tid är nu!

April har varit ovanligt kall men så smått spirar växtligheten här och där. Passa på att ta till vara det första gröna vi har som nässlor och späda maskrosblad.. Nässlorna kan plockas till en första nässelsoppa om det finns tillräckligt mycket av dem. Räkna med minst en liter packade nässlor till två personer. Skölj dem noga och rensa från ev skräp, koka upp med buljong och mixa sedan. Smaksätt med valfria örtkryddor och lite grädde eller creme fraiche.

 

Har du inte så många nässlor behöver du inte vara ledsen för det. Mixa en drink på väl sköljda råa nässlor och ev lite späda maskrosblad med lite vatten, sila och smaksätt med lite citron och honumg om du vill: Drick och känn kraften! Nässlan är den mest närinsrika bland våra vilda växter, fylld med olika mineraler, särkskilt järn. Den är uppiggande, utrensande genom att den är lite urindrivande och minskar urinsyra i kroppen och klorofyllrik.

 

Både nässla och maskros likväl som många andra gröna blad kan i stora mängder vara vatahöjande men minskar kapha- och pittaöverskott.

Alla gröna blad är mycket näringsrika, men är kärva, beska och lite sammandragande, därför vatahöjande. Med lite honung kan man kompensera för den kärva smaken och minska den vatahöjande effekten.

Du kan också göra ett te på färska nässlor men även torka dem och spara förstås.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln