Äta kött?

Köttkonsumtonen har ökat med 50 % de senaste 20 åren och den ökar för varje år. Behöver vi verkligen äta så mycket kött? Var vi på något sätt undernärda för 20 år sedan?

Kött är ett kraftfullt näringsämne men dess kvalitet är också helt beroende på hur djuret levt, vad det ätit och hur det hanterats, bland annat i samband med transport och slakt. Djurets upplevelser sätter spår i dess  kropp - tänker ingen på det?

 

Som det kraftfulla näringsämne det är behövs inte så stora mängder av det för en människa. I ayurveda är man mycket restriktiv med att rekommendera kött, det är för vissa personer och vid vissa tillfällen, när man behöver stärka upp sig. Köttet ska kunna förbrännas också, vilket kan bli svårt om man äter stora mängder. Man är också noga med kvaliteten, dvs att djuret har levt ett bra liv innan det slaktas. Ett djur som farit illa i något sammanhang kan inte bli till en bra näring för någon. Djuret kommer innehålla stresshormoner och olika ohälsosamma slaggprodukter.Precis som människor som levt ett ohälsosamt liv Köttet blir snarare giftigt.  Att ta livet från ett djur är inte en lättvindig sak heller inom ayurveda och ska därför inte göras på löpande band.

Men kött är ju så gott, säger många. Ja, kanske det, men tänker man på att välja kvalitet före kvantitet så att man äter viltkött eller ekologiskt kött några gånger i veckan i stället för lågpriskött varje dag så kan man fortsätta äta kött och samtidigt må bättre både psykiskt och fysiskt..

Etiketter: kost djurens villkor

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln