Gurkmeja

Gurkmeja är ett kryddpulver som ingår i curryblandningar och ger den gula färgen åt den. Den består av den torkade och malna roten av växten. Den ingår ofta i olika ayurvediska örtberedningar men kan även användas ensamt. Gurkmeja tillhör samma släkte som ingefära.

 

Gurkmeja har visat sig ha en rad olika medicinska egenskaper i forskning som gjorts. Curcumin är det ämne i gurkmejan som står för de största medicinska effekterna.

Gurkmeja har antiinflammatoriska egenskaper och starka antioxidanta egenskaper. Dvs den motverkar inflammationer och motverkar skador av de så kallade fria radikalerna, restprodukter från syreomsättningen i kroppen. Det gör den lämplig att använda vid olika inflammatoriska tillstånd som artrit och artros.

 

I studier på både råttor och människor har man sett en tumörhämmande effekt av gurkmeja. Forskning på laboratoriemöss som är bärare av Alzheimers sjukdom har visat att den även kan hejda utvecklingen av demenssjukdomen. Det krävs dock fler studier innan man kan säkert se hur stor effekten är. Detta visar trots allt hur många oupptäckta nyttoeffekter som finns att göra bland våra växter.

 

Gurkmeja innehåller bitterämnen och stimulerar matsmältningen och produktionen av galla som bryter ner fettet i maten.

 

Även antibakteriella egenskaper anses den här fantastiska roten besitta.

Traditionellt har gurkmeja använts vid ledgångsreumatism och liknande åkommor, vid förkylning och hosta, menstruationsproblem, dålig matsmältning, dålig cirkulation samt vid hudproblem och sårvård.

 

Gurkmeja balanserar alla doshor men främst kapha. I för stor dos kan den öka vata och pitta i kroppen. 

Ta gärna en tesked gurkmeja dagligen som ett antioxidanttillskott. Det går bra att blanda i mat eller yoghurt.